En osteopat vil ofte undersøge hele kroppen og ikke kun det smertefulde område. Ved derefter at korrigere skævheder og ubalancer, så den optimale funktion genskabes, vil ikke kun smerten forsvinde, men også ofte årsagen til den.
En osteopatisk behandling foregår manuelt, det vil sige kun med brug af hænderne, og omfatter alt fra specifikke manipulationer af led til stræk og behandling af muskler og sener samt bindevæv både omkring led og organer.
Osteopati er godt ved akutte skader, hvor kroppens normale funktion genskabes, så man derved får mulighed for at restituere. Ved mere kroniske smertetilstande opstået over længere tid og uden egentlig årsag, er den osteopatiske tilgang rigtig god, da årsagen her som regel er dårlig funktion. Smerter uden egentlig årsag opstår som udgangspunkt, når kroppen er i ubalance. Derfor kan det også være godt at blive undersøgt og rettet op forebyggende og ved lette symptomer, da det altid er bedre at tage tingene i opløbet.
Spændinger og skævheder i kroppen kan påvirke nerve- funktion og blodcirkulation. Dette kan således på sigt forværre situationen, da alt væv er afhængigt af nervesignaler og god blodcirkulation. På denne måde kan mere kroniske og længerevarende tilstande blive fanget i en ond cirkel.
Den traditionelle medicinske tilgang til smerter er ofte baseret på undersøgelse af strukturen, altså om noget f.eks. er brækket eller revet over, eller om der kan findes sygdom. Den osteopatiske filosofi fokuserer på funktion, altså om alt i kroppen fungerer og kan bevæge sig som det skal. Osteopati kan derfor være et godt skridt i situationer, hvor smerten ikke har kunnet forklares.
Osteopati er pr. 1. juli 2018 blevet en statsautoriseret sundhedsprofession, som er underlagt Styrelsen for Patientsikkerhed på lige fod med bl.a. kiropraktik og fysioterapi. Læs mere om dette her.